Via LinkedIn kwam ik in contact met Mandy Zijlstra, student voeding en diëtetiek. Omdat ze zelf ook een eetstoornis heeft gehad en weet hoe moeilijk de weg is naar herstel, maakt ze er nu podcasts over om wellicht anderen te helpen bij hun herstel. Heel erg fijn dat ik een bijdrage mocht leveren, dankjewel Mandy Zijlstra

Nieuwsgierig: https://lnkd.in/eg-dng6k

TW: eetstoornissen en depressie

10% van de kersverse moeders krijgt na de bevalling te maken met een postpartum depressie. 0,5% van alle vrouwen lijdt aan de eetstoornis anorexia nervosa. Voor Nicole Nous was het op haar 26e in beide gevallen raak. Wat voor haar een roze wolk had moeten zijn, mondde uit op de donkerste periode van haar leven.

Inmiddels staat Nicole met haar ongecensureerde verhaal voor de klas, om voorlichting te geven over eetstoornissen. Ze heeft het er over fitboys, onbekendere eetstoornissen en deelt haar ervaringen met de leerlingen. Het is bijzonder, heftig en pijnlijk. Maar vooral heel dapper en sterk om zoiets kwetsbaars te delen voor een groter doel.

Bent u op zoek naar een concrete invulling voor de gelden uit het Nationaal Programma Onderwijs?

Uit studies is gebleken dat eetstoornissen een enorme vlucht hebben genomen onder jongeren tijdens de Corona periode.

Het Nationaal Programma Onderwijs is gericht op herstel én ontwikkeling van het onderwijs, op het inhalen én compenseren van vertraging, en op het ondersteunen van iedereen in het onderwijs die het moeilijk heeft. Dit is een meerjarige plan. In het stappenplan is de eerste stap een schoolscan uitvoeren. De tweede stap is het in beeld brengen van drie domeinen waaronder sociaal emotionele ontwikkelingen.

Met mijn gastlessen kan ik iets betekenen om dit meer dan ooit actuele onderwerp als ervaringsdeskundige aan de kaak te stellen. Met als doel onder andere de kennis te vergroten en eventuele signalen in een vroeg stadium te signaleren.

Corona leidt tot forse stijging eetstoornissen

Artikel PEEL EN MAAS

Interview Linda, anorexia naar zwangerschap